Bezienswaardigheden in Utah

Als je een bezoek aan Utah brengt dan hoef je je geen moment te vervelen. Wie alle hoogtepunten van Utah wil ontdekken die mag gerust een paar weken inplannen voor deze bijzondere Amerikaanse staat. Het is vooral de natuur van Utah die tot de belangrijkste bezienswaardigheden gerekend mogen worden. Als we het over de natuur van Utah hebben dan moet je niet alleen denken aan groen en water, maar vooral uit adembenemend mooie landschappen die zich hier gevormd hebben. Wie Utah bezocht heeft die zal precies begrijpen wat wij bedoelen. Niet voor niets telt Utah maar liefst 5 nationale parken. Alleen Alaska en California tellen meer nationale parken.

Op deze pagina beschrijven we de bekendste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden van Utah. Ons advies is om je vooral niet tot dit lijstje te beperken. Er zijn zoveel ‘kleinere’ dingen om te zien en doen in Utah.

Regel je tickets en tours in Utah

Bij gespecialiseerde bedrijven zoals Tiqets en GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Utah bekijken en reserveren. Zo ben je zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Utah.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Utah
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Utah via GetYourGuide

entreetickets, activiteiten en tours in Utah via Tiqets

Canyonlands National Park

Canyonlands is een nationaal park vlakbij Moab in de Amerikaanse staat Utah van 1300 km² groot. Het kleurrijke landschap werd uitgehold door de Coloradorivier, de Green river en hun verschillende zijrivieren. Duizenden jaren erosie leidde tot de meest grillige rotsformaties in dit labyrint van kloven, bogen en bruggen. De rivieren verdelen Canyonlands in 3 stukken: het Maze District, het Needles District en het Island in the Sky District. Maze District is ruig en redelijk afgelegen, enkel voor ervaren wandelaars en rugzaktoeristen dus! In het Needles District vind je het hoogste punt van het park op 2.170 meter en kan je genieten van de kleurrijke rotsformaties. Het Islands in the Sky District wordt het meest bezocht omwille van de verschillende uitzichtpunten waar je prachtige panoramische vergezichten kan bewonderen. Avontuurlijke toeristen kunnen in Canyonlands niet alleen wandelen, maar ook mountainbike, met vierwielers rijden of gaan raften op de rivieren.

Canyonlands National Park

Lake Powell

Op de grens van de staat Utah met de staat Arizona, vind je het Powell Meer, of Lake Powell. Het krijgt zijn naam van de ontdekkingsreiziger John Powell die in 1869 als eerste de Colorado Rivier afzakte in een expeditie. Lake Powell is het tweede grootste kunstmatig meer van Amerika, en trekt elk jaar twee miljoen vakantiegangers aan. De Glen Canyon Dam werd gebouwd om de Glen Canyon te overstromen en zo Lake Powell te creëren. Het meer dient als waterreservoir voor de Coloradorivier. Rond het meer ligt de Glen Canyon National Recreation Area, waar toeristen kunnen vissen, zwemmen en varen. In dat gebied kan je ook vele canyons en rotsschilderingen bewonderen. Het Rainbow Bridge nationaal monument ten zuiden van het Powellmeer is een natuurlijke rotsboog met een spanwijdte van 84 m. De boog bestaat uit rode zandsteen en de top is maar liefst 88 m hoog. Dit is trouwens ook een heiligdom voor de Navajo-indianen.

Capitol Reef National Park

In december 1971 werd een gebied van net geen 1000 km² rond de Fremont rivier afgesloten en benoemd tot het Capitol Reef nationaal park. Dit park, ten zuiden van Salt Lake City, bevat eveneens een stadje: Fruita, een Mormoonse nederzetting uit 1880. Capitol Reef bestaat uit twee delen. Het eerste daarvan is het woestijnlandschap Cathedral Valley in het noorden. Het kreeg die naam omwille van de grote zandstenen rotsen die het landschap doorkruisen en doen denken aan kathedralen. In het zuiden van Capitol Reef ligt de Waterpocket Fold, een plooi in de aardkorst van 160 km lang. Deze plooi ontstond 65 miljoen jaar geleden en door de krachten in de aardkorst zijn de wanden ervan schuin gedrukt. Daardoor zijn de onderliggende rotslagen uit de verschillende geologische tijdperken zichtbaar geworden. In het stadje Fruita vind je een bezoekerscentrum met meer informatie om het park te verkennen.

Capitol Reef National Park

Dinosaur National Monument

Op de grens van de Amerikaanse staten Utah en Colorado ligt het Dinosaur National Monument. Dit park is opgericht in 1915 waar de Green River en de Yampa River samenkomen. Op die plek werden in 1909 namelijk duizenden botten van dinosaurussen ontdekt door paleontoloog Earl Douglas, in opdracht van het Carnegie Museum of National History. Daar lagen zoveel botten samen doordat er hier 150 miljoen jaar geleden een langdurige droogte heerste. Vele dinosaurussen zijn toen gestorven en door een latere overstroming zijn al die botten bij elkaar gespoeld en terechtgekomen waar de twee rivieren samenvloeien. Het Dinosaur National Monument omvat de 24 m lange steengroeve, The Wall of Bones, van 2 verdiepingen hoog waar nog 1500 fossielen bewaard zijn gebleven. Rond deze muur is de Quarry Exhibit Hall gebouwd, waar je langs de rotswand kan lopen, enkele botten aanraken en de informatieborden bekijken. Daarnaast bevat het park ook de canyons rond de twee rivieren, waar je verschillende rotstekeningen kan bewonderen.

Zion National Park

In het zuidwesten van de staat Utah vinden we het Zion nationaal park, dat net geen 600 km² beslaat. Met de gemiddeld 3 miljoen bezoekers per jaar is dit het meest bezochte nationale park van Utah. Hoge plateaus en diepe canyons wisselen elkaar af, maar het bekendste deel van het park is Zion Canyon. Deze canyon is op zijn diepste punt 800 m diep en zo’n 25 km lang. De Virgin rivier heeft niet alleen deze canyon gecreëerd, maar zorgt ook voor een rijke variatie aan flora en fauna in de canyon. In het noorden van dit natuurreservaat vind je de minder drukke Kolob Canyons van zo’n 600 m diep. Daarnaast kan je hier 800 soorten planten en verschillende soorten dieren bewonderen, waaronder meer dan 150 soorten vogels, zoals de bedreigde slechtvalk, gevlekte bosuil en de wilgenfeetiran.

Zion National Park

Great Salt Lake

Het Great Salt Lake is, zoals de naam het al zegt, het grootste zoutwatermeer in het westelijk halfrond en ligt in het noorden van de staat Utah. Het meer is niet erg diep, waardoor de grootte ervan schommelt naargelang de weersomstandigheden, maar het beslaat gemiddeld 4.500 km2. Maar liefst drie grote rivieren eindigen in het Great Salt Lake, de Jordan, Weber en Bear, en een hoop zijrivieren, maar er is geen enkele rivier die water ook weer afvoert. De enige manier waardoor het meer kan krimpen is dus door verdamping. Dat wil ook zeggen dat de mineralen, aangevoerd door de 3 rivieren, nergens naartoe kunnen. Daarom heeft het Great Salt Lake zo’n hoog zoutgehalte en bevat het zelfs meer zout dan zeewater. Door dat hoge zoutgehalte kan je erg goed drijven op het Great Salt Lake, net zoals de Dode Zee bijvoorbeeld. Maar in tegenstelling tot de Dode Zee is het Great Salt Lake wel thuis aan miljoenen vogels, watervogels en pekelgarnalen.

Bryce Canyon National Park

In het zuidwesten van de Amerikaanse staat Utah vinden we het Bryce Canyon National Park. Dit is een van de kleinste nationale parken van Utah, slechts 150 km² oppervlakte. Maar het is wel een uniek park dankzij de vele hoodoos rotsformaties. Deze hoodoos ontstaan doordat er water sijpelt in kleine scheurtjes in de rotsen. In de winter bevriest dat water waardoor het uitzet en de scheuren groter maakt. Na een tijdje zullen er stukjes van de rotsen breken, die worden weggespoeld door de regen. Door het wegspoelen en de erosie van de regen ontstaan deze hoodoos uiteindelijk. De afgesleten toppen van de hoodoos verkleuren daarna door de zon en dat creëert verschillende kleurschakeringen, van wit en pastel roze tot oranje en zelfs rood. Een shuttlebus brengt je naar de verschillende uitzichtpunten in Bryce Canyon, of je kan ook opteren voor een gegidste wandeling – met of zonder muilezels.

Bryce Canyon National Park

Grand Staircase Escalante National Monument

In 1996 maakte president Clinton een nationaal monument van dit gebied van 7.500 km2 in het zuiden van Utah. In 2017 halveerde president Trump het bijna tot zo’n 4.000 km2. In het westen van dit park vind je het Paunsaugunt Plateau en de Paria rivier, vlakbij het Bryce Canyon National Park. Hier kan je duidelijk de geologische ontwikkeling van de Grand Staircase bekijken. In het midden van dit monument ligt een lange heuvelrug, in het westen is dat het Kaiparowits Plateau en in het oosten de 670 m hoge Fifty-Mile Mountain. Die Mountain begint aan de stad Escalante en loopt helemaal tot de Colorado rivier in Glen Canyon. Ten oosten van de Fifty-Mile Mountain liggen de Canyons van de Escalante rivier. Dit is een populaire plek voor wandelaars, trekkers en klimmers. In dit gebied zijn ook meerdere dinosaurus fossielen gevonden, zoals bijvoorbeeld in 2002 de Gryposaurus Monumentensis, een 75 miljoen jaar oud fossiel van een voorheen onbekende dinosaurussoort. Ook in 2013 werd er een nieuwe soort ontdekt: de Lythronax Argestes, een tyrannosaurus die bijna 13 miljoen jaar ouder is dan de T-rex.Dead Horse Point Overlook

Vlakbij Moab ligt het Dead Horse Point State Park van de staat Utah. Dit kleine park bestaat sinds 1959 en is vooral bekend omwille van het Dead Horse Point Overlook waar je een prachtig uitzicht hebt over de Colorado Vallei. De Colorado rivier ligt hier 600 m lager en draait met een grote bocht om een rotsplateau heen. Dit uitzichtpunt heeft zijn naam te danken aan een eeuwenoude legende. Het uitzichtpunt ligt namelijk op een rotsplateau met een toegang van op een bepaalde plaats nog geen 30 m breed. Cowboys maakten hier gretig gebruik van door wilde paarden erin te drijven en vervolgens de toegang af te sluiten met een houten hek. Die natuurlijke kraal was afgebakend door diepe ravijnen waardoor de paarden niet konden ontsnappen. Zo konden ze de beste paarden eruit kiezen en de rest weer vrijlaten. De legende gaat echter dat het een keer gebeurde dat de andere paarden niet werden vrijgelaten. De wilde beesten stierven allemaal door een gebrek aan water. Of het waar is, dat is maar de vraag. Maar zo kregen het park en het uitzichtpunt hun naam!

Dead Horse Point Overlook

Big Cottonwood Canyon

Zo’n 20 km ten zuidoosten van Salt Lake City ligt Big Cottonwood Canyon in de Wasatch Range bergketen. De canyon is 24 km lang en gevormd door Big Cottonwood Creek. In de zomer kan je er heerlijk wandelen, fietsen en kamperen. Storm Mountain is trouwens ook een populaire picknickplaats en aan de verschillende bergmeren mag je vissen. Het S-Curve gebied is geliefd bij sportievelingen die graag klimmen. Het is een populair gebied om te gaan rotsklimmen, met meerdere routes van verschillende moeilijkheidsgraden. In de winter ligt er in Big Cottonwood Canyon voldoende sneeuw om de honderden bezoekers van de 2 resorts naar hartelust te laten skiën en snowboarden. De canyon wordt ook druk bezocht voor botanische wandelingen. Door de constante aanvoer van water kent de Big Cottonwood Canyon een aanzienlijke biodiversiteit en is de canyon thuis aan verschillende zeldzame en endemische plantensoorten, zoals de Wasatch vallende ster (Dodecatheon dentatum var. utahense) bijvoorbeeld, die enkel in deze canyon voorkomt.

Monument Valley

Op het Colorado Plateau, vlakbij het vierstatenpunt Utah, Arizona, Colorado en New Mexico ligt Monument Valley. Deze vallei op 1700 m boven zeeniveau staat bekend voor de unieke rotsformaties. De zand- en stiltsteen heeft een opvallende rode kleur doordat er veel ijzeroxide in de bodem aanwezig is. Door erosie werd de zandsteen gevormd tot formaties die tussen 100 en 300 m hoog zijn. Fans van westerns zullen deze vallei allicht herkennen, want de rode vallei staat al jarenlang symbool voor het Wilde Westen. Het is een van de meest gefotografeerde gebieden van Amerika en de omgeving deed dienst als decor voor talrijke western films en documentaires. Denk bijvoorbeeld aan Stagecoach uit 1939 met John Wayne of The Eiger Sanction van Clint Eastwood. De vallei ligt bovendien in het Navajo Nation Reservaat en zij baten het bezoekerscentrum van het Monument Valley Tribal Park uit in het stadje Goulding.

Monument Valley

Arches National Park

Het laatste nationale park op dit lijstje van bezienswaardigheden in Utah is het Arches National Park. Dit park is iets meer dan 300 m2 groot en is bekend omwille van de vele natuurlijke rotsbogen – vandaar ook de naam. Nergens anders ter wereld vind je zoveel natuurlijke rotsbogen als in het Arches park, meer dan 2000 waaronder de Landscape Arch, de Double Arch en de Delicate Arch. De kleinste rotsbogen zijn slechts 1 m breed, maar de grootste boog, de Landscape Arch, telt 88 m tussen de twee steunpunten. Daarnaast vind je er ook talrijke andere indrukwekkende rotsformaties en balancerende rotsen. In de zomer kan het hier te warm worden om zelfs rustig te wandelen, dus je bezoekt het park best in de lente of herfst. Ook de winter is niet zo ideaal want dan sneeuwt het in Arches national park en kan het gevaarlijk glad zijn.

Arches National Park