De geschiedenis van Utah

De Amerikaanse staat Utah kent een redelijke jonge maar toch rijke geschiedenis welke nogal wat verschilt van de rest van de Verenigde Staten. De hoofdstad van Utah wordt ook wel Beehive City genoemd. Deze bijnaam staat symbool aan de samenwerking tussen de inwoners van de Amerikaanse staat. Utah heeft Salt Lake City als hoofdstad en heeft ruim 2,2 miljoen inwoners. In de vroege geschiedenis was de staat de thuisbasis van indianenstammen waar het tevens zijn naam aan dankt.Oudheid

Hoewel de staat de naam Utah nog niet droeg, werd het gebied al rond 10.000 jaar voor Christus bewoond door jagers. Deze bevolkingsgroep leefde nabij Lake Bonneville en gebruikten de vele grotten in het gebied als huisvesting. Pas 400 jaar voor Christus trokken er indianen naar het leefgebied. De Anasazi indianen leefden vooral van de landbouw. Wel was deze indianenstam verantwoordelijk voor het bouwen van de welbekende kleine dorpjes die ook wel bekend staan als pueblo’s. Omdat het gebied rondom Utah erg droog was, waren ze genoodzaakt om het gebied rond 1250 weer te verlaten.

De Shoshone Indianen namen het grondgebied over. De stammen bestonden uit Ute, Goshute en Paiute indianen. In plaats van landbouw leefden zij vooral van de jacht of buffels. Pas in 1847 kwamen de eerste blanken definitief naar het gebied. De intrek van Mormoonse kolonisten gebeurde om precies te zijn op 24 juli van dat jaar. Het was Brigham Young die samen met deze groep uit het oosten van de Verenigde Staten was gevlucht. Dit onder meer door de discriminatie op het gebied van godsdiensten. Voor 1847 werd er echter wel geprobeerd om handelsposten op te zetten, maar deze werden vanwege de droogte niet succesvol.

De Nieuwe Wereld

De Mormonen gingen in hun nieuwe leefgebied vooruitstrevend te werk. Hun ambitie lag dan ook in het vergroten en uitbreiden van het gebied zodat de bevolking zichzelf kon onderhouden. Om dit te kunnen bewerkstelligen verwelkomde ze grote groepen kolonisten welke afkomstig waren uit diverse windstreken. Deze kolonisten waren vooral afkomstig van Salt Lake City. Dit resulteerde in ruim 40.000 inwoners in het jaar 1860 waarbij er ook nog eens meer dan 150 leefgemeenschappen waren ontstaan.

1869 was een belangrijk jaar voor de staat Utah. Op 10 mei van dat jaar werd namelijk de spoorweg bij Promontory Point voltooid. Deze spoorweg verbond het oosten en westen van de Verenigde Staten met elkaar waardoor er nieuwe kansen op werkgelegenheid ontstonden. Brigham Young wilde in eerste instantie alleen de landbouw in stand houden. Toch kon hij niet tegenhouden dat het gebied door andere bevolkingsgroepen ontdekt werd. Al snel nam de mijnbouw in Utah de overhand.

De 45e staat van Amerika

De mormonen wilden graag dat hun leefgebied werd erkent als officiële staat van Amerika. De bevolking was tussen het jaar 1860 en 1890 namelijk fors in aantal toegenomen. Het overgrote deel van de 200.000 inwoners was Mormoons. Toch was dit voor Amerika nog geen reden om het leefgebied te erkennen. Dit gebeurde pas in 1896 nadat mormoonse gebruiken zoals polygamie werden afgeschaft. Utah is dus pas vanaf dat jaar officieel de 45e staat van Amerika.

Utah in de 19e en 20e eeuw

Nadat Utah werd toegelaten als Amerikaanse staat, nam de hoeveelheid mormonen in het gebied snel af. In 1920 hanteerde slechts 68% van de bevolking nog een mormoonse levensstijl. Dit kwam mede omdat belangrijke functies vooral werden toebedeeld aan andere bevolkingsgroepen van het gebied. In de vroege 20e eeuw werd er een belangrijke ontdekking gedaan. De grond rondom Utah zat vol met kolen en koper. Vervolgens werden er compleet nieuwe mijnsteden opgezet om de economie van de Amerikaanse staat te kunnen waarborgen. Toch kon niet voorkomen worden dat Utah veel te lijden had onder de Depressie van 1930.Recente geschiedenis van Utah

Na de Depressie van de jaren ‘30 gloorde er gedurende de Tweede Wereldoorlog weer hoop aan de horizon voor de Amerikaanse staat. De economie van Utah trok weer aan nadat de landbouw én de wapenindustrie floreerde. De Amerikaanse staat slaagde erin om op te krabbelen uit een diep dal. Utah speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog ook een rol in de Invasie van Normandië.

Eén van de stranden in dat gebied werd namelijk toegewezen aan de 4e divisie van Amerika. Deze stond onder leiding van Theodore Roosevelt Jr. en droeg de naam Utah Beach. Dat de groei na de Tweede Wereldoorlog gestaag door bleef gaan bleek wel uit de ontwikkelingen die er plaatsvonden. Zo werden er diverse instituten voor educatie gebouwd alsmede onderzoekscentra en informatietechnologie. In deze tijd begon ook het toerisme naar het gebied aan te trekken.

Tegenwoordig is Utah een favoriete vakantiebestemming voor natuurliefhebbers. De Amerikaanse staat kent dan ook maar liefst 5 National Parks. Enkele voorbeelden daarvan zijn Capitol Reef, Canyonlands en natuurlijk Zion National Park. In deze tijd zijn het wederom de mormonen die een groot percentage van de bevolking bepalen. Dit gebied in de Verenigde Staten kent tevens nog een aantal indianenreservaten welke gereserveerd zijn voor de Navajo, Utes en Paiutes indianen.