Handig om te weten

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Utah op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via het contactformulier. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden. Soms is er sprake van lokale afwijkingen.

Een goede reisgids over Utah of Amerika kan je vaak nog goede aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.

5 dingen die je moet weten voor reis naar Utah

De website 5dingendiejemoetweten.nl heeft een handig artikel geschreven over de 5 dingen die je moet weten voor je reis naar Amerika en welke reisvoorbereiding essentieel is voor je trip naar de VS. Wat ons betreft is dit verplichte leeskost als je een vakantie naar Utah wilt maken.Alcohol

In heel Amerika, dus ook in Utah, geldt een minimumleeftijd van 21 jaar om alcohol te mogen kopen en drinken. Je mag onder de 21 jaar ook geen bar of club binnen. Om te controleren of je niet te jong bent dien je een ‘photo ID’ te laten zien. Sta er niet van te kijken dat ze aan je als dertiger nog om legitimatie vragen bij de aanschaf van alcohol. Beschouw het maar als een compliment!

Wij vinden persoonlijk dat drank en autorijden niet samen gaan. De Amerikaanse wet stelt het iets anders. Personen van 21 jaar en ouder mogen een alcoholpromilage tot 0,8 ‰ hebben als ze achter het stuur zitten. Het is echter niet toegestaan om geopende flessen, blokjes of andere houders in de cabine te hebben met alcoholische drank er in. Wat hierin een beetje tricky is, is dat bij een camper er sprake is van één grote ruimte. Een open fles wijn in een (koel)kast mag dan officieel ook niet. Die mogen wel in een apart toegankelijke bagageruimte.

Alcohol

Alarmnummer

Het algemene alarmnummer in Utah (en elders in Amerika) is 911. Dit nummer is gratis en is zowel met mobiele als met vaste telefoons te bereiken. De operator die het gesprek beantwoordt spreekt Engels.

America the Beautiful-National Parks and Federal Recreational Lands Pass

Om nationale parken en staatsparken te bezoeken moet je entree betalen. De bedragen die je betaalt kunnen tijdens een rondreis door Utah (en andere staten) flink oplopen als je meerdere parken bezoekt. De oplossing hiervoor is de ‘America the Beautiful-National Parks and Federal Recreational Lands Pass’. Deze jaarpas geeft je een heel kalenderjaar recht van toegang tot bijna alle nationale en staatsparken. De pas geldt per auto. Als je een park binnenrijdt waar normaliter per persoon betaalt moet worden, dan geldt er een limiet van 4 volwassenen (vanaf 16 jaar) per auto.

De ‘America the Beautiful-National Parks and Federal Recreational Lands Pass‘ schaf je aan bij de eerste de beste plek waar je een park bezoekt. Hij is niet-overdraagbaar. Online aanschaffen kan ook, maar dan moet je de jaarpas naar een adres in de Verenigde Staten laten sturen en hem daar oppikken, bijvoorbeeld bij je eerste hotel na aankomst in Amerika.

jaarpas voor de parken

Beren

Tijdens wandelingen door sommige natuurgebieden kun je een zwarte beer tegenkomen. Is de beer bruin, dan is de berensoort nog steeds een zwarte beer. Grizzlyberen komen in Utah niet voor. Het is natuurlijk ontzettend gaaf om een beer in het wild te zien, maar niet geheel ongevaarlijk. Als de beer jou als een bedreiging ziet, dan zou hij aan kunnen vallen. Een volwassen beer is aanzienlijk sterker dan een mens en kan vooral met zijn klauwen flinke schade aanrichten.

Door het maken van geluid tijdens het wandelen voorkom je dat een beer verrast kan worden door jou. Mocht je toch een beer spotten, houd dan voldoende afstand. Hanteer bij voorkeur een afstand van enkele honderden meters. Loop langzaam achteruit om van de beer vandaan te lopen. Ga nooit rennen. Dat triggert het jachtinstinct van het wilde dier. Komt een beer naar je toe, ook als het rennend is, ga dan zelf niet rennen. Maak je met je armen en benen zo groot mogelijk en maak veel geluid. Grote kans dat de beer dan de aanval afblaast. Mocht dit ook niet lukken dan blijft vechten als enige optie over. Gebruik dan berenspray en richt je vooral op de ogen van de beer. Andere zwakke plekken zijn de neus en bek.

Bosbranden

Droogte, warmte en soms straffe winden zorgen ervoor dat er binnen de bosrijke gebieden in Utah bosbranden voor kunnen komen. Soms kunnen deze bosbranden, die niet zelden door mensen veroorzaakt worden, tot enorme branden uitgroeien. In extreme gevallen kunnen bosbranden leiden tot grootscheepse evacuaties van bepaalde gebieden. Vrijwel jaarlijks vallen er wel de nodige hectares aan bossen ten prooi aan het vuur. Niet zelden gaan er huizen in rook op en soms vallen er ook menselijke slachtoffers.

Houd het lokale nieuws omtrent eventuele bosbranden goed in de haten en volg de instructies van autoriteiten op. Als een weg afgesloten wordt vanwege de veiligheid dan moet je daar echt niet in willen. Enige flexibiliteit in een reisschema is in dat geval handig.

Documenten & immigratie

Om de Verenigde Staten te bezoeken heb je een geldig paspoort nodig. Daarnaast heb je een visum nodig of als je uit een land komt dat ontheffing van de visumplicht heeft dan moet je een elektronische toelating aanvragen. Deze elektronische toelating staat ook wel bekend als ESTA. Als houder van een Nederlands paspoort (of paspoort van een ander land uit de Europese Unie) mag je met een geldig paspoort plus een ESTA naar Amerika reizen. Je ESTA moet je tenminste drie dagen van tevoren geregeld hebben om er zeker van te zijn dat je de toelating op tijd ontvangt Dat kost 14 dollar, ongeacht of je wel of geen toestemming krijgt om naar Amerika af te reizen.

Heb je eenmaal een ESTA toelating gekregen dan is deze twee jaar geldig. Je mag binnen die twee jaar meerdere keren naar de Verenigde Staten reizen (multiple entry). Je ESTA vraag je aan via deze site. Er zijn ook Nederlandse bedrijven/sites die een ESTA voor je kunnen regelen. Het voordeel van je ESTA regelen via een Nederlandse bemiddelaar is dat je je aanvraag kunt betalen met iDeal. Je hebt daar dus geen creditcard voor nodig. Wel betaal je bij deze bemiddelaars een kleine toeslag voor hun service.

Als je via een overstap in de Verenigde Staten naar Utah reist, dan moet je op de eerste luchthaven in de VS door de immigratie heen. Houd daar rekening mee als je je vlucht boekt. Je zou niet de eerste reiziger zijn die een te krappe overstaptijd heeft. Als je al eerder op een ESTA (hoeft niet dezelfde ESTA te zijn) en op hetzelfde paspoort als de vorige keer reist, dan hoef je het witte douaneformulier niet in te vullen. Je moet bij de immigratie de juiste rij kiezen: die voor bezoekers die al eerder op een ESTA binnengekomen zijn.

Drinkwater

Het kraanwater in Utah is veilig om te drinken, hoewel sommige rapporten aantonen dat er toch heel wat stofjes in het Amerikaanse drinkwater zitten die niet zo goed zijn voor het menselijk lichaam als je dat in grote hoeveelheden binnenkrijgt. De typische chloorsmaak zorgt ervoor dat veel mensen, inclusief de locals, de voorkeur geven aan flessen mineraalwater of uit ‘filtered water’ dat via de koelkast getapt kan worden.

Het klimaat van Utah zorgt ervoor dat het in de zomermaanden flink heet kan worden. Als je dan gaat rondwandelen in de natuur dan is het een must om voldoende water bij je te hebben. Uitdroging ligt anders op de loer.

Elektriciteit

In Amerika gebruiken ze een ander stroomnetwerk dan in Nederland en België. Er is in de VS sprake van 110 volt in plaats van 230 volt. Als je je oplader(s) of andere elektronica in wilt pluggen op het Amerikaanse stroomnetwerk dan zijn er twee dingen die je moet weten. Ten eerste gebruiken ze in de VS 110 volt terwijl we in Nederland 230 volt gebruiken. Kijk daarom of je apparatuur daarvoor geschikt is. In de meeste gevallen wel en kunnen ze tussen de 110 en 240 volt aan. Wie een föhn meeneemt of andere apparaten die wat meer stroom gebruiken die kan weleens te maken krijgen met een apparaat dat het alleen maar doet bij 220 tot 240 volt.

Behalve een ander voltage gebruikt men in Amerika ook andere stekkers. Er wordt stopcontact en stekker type A gebruikt. Dit is een stekker met twee platte pinnen. De Europese stekkers passen niet in deze stopcontacten. Het meenemen van een reisstekker is daarom essentieel. In sommige gevallen kun je een reisstekker lenen bij het hotel, maar handiger is om er tenminste eentje mee te nemen vanuit Nederland. Ben je dit toch vergeten dan kun je ze ook kopen bij toeristenwinkels en elektronicazaken in Utah.

Sommige hotels hebben USB-aansluitingen waarmee je je mobiele telefoon, tablet of andere elektronica op kunt laden. Vaak is dit beperkt tot één of twee USB-plugs per kamer. In oudere hotelkamers zie je dit soort voorzieningen amper, tenzij de kamers redelijk recent gerenoveerd zijn.

elektriciteit

Excursies en tours regelen

Bij gespecialiseerde bedrijven zoals Tiqets en GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Utah bekijken en reserveren. Zo ben je zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Utah.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Utah
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Utah via GetYourGuide

Feesten en feestdagen

Er zijn in Utah verschillende feestdagen die gevierd worden. Een aantal van deze feestdagen kennen wij ook in Europa, andere zijn uniek voor Amerika of zelfs voor de regio. Op de meeste feestdagen zullen de openbare instanties gesloten zijn. Een groot deel van de winkels zal op de meeste dagen ook gesloten zijn en op andere juist weer geopend; dit verschilt per winkel en per feestdag.

Feestdagen, feesten en belangrijke evenementen in Utah:

Nieuwjaarsdag op 1 januari
Martin Luther King Day op de derde maandag in januari
President’s Day op de derde maandag in februari
Valentijnsdag op 14 februari
Pasen in maart of april
Memorial Day op de laatste maandag in mei
Independance Day op 4 juli
Pioneer Day op 24 juli
Labor Day op de eerste maandag in september
Columbus Day op de tweede maandag in oktober
Veterans Day op 11 november
Thanksgiving op de vierde donderdag van november
1e Kerstdag op 25 december
Oudejaarsdag op 31 december

Pioneer Day wordt alleen in Utah gevierd. Hiermee wordt de dag herdacht dat Brigham Young en de andere Mormoonse pioniers zich vestigden in Utah. Banken en staatskantoren zijn gesloten op deze dag. Verspreid over de staat Utah worden er parades gehouden en wordt er vuurwerk afgestoken.

Fooien

In de Verenigde Staten is het geven van een fooi de normaalste zaak van de wereld. Of het nou een taxichauffeur, een kruier, een kapper, een valetboy, een ober of een kamermeisje is: je hoort fooi te betalen. Het is hier een noodzakelijke aanvulling op het lage basissalaris wat de mensen krijgen.

Hoeveel fooi geef je in Utah?

Een indicatie:
• bedienend personeel in horeca 15 tot 22%
• taxichauffeurs 15%
• kamermeisjes 1 of 2 dollar per nacht
• kruiers 1 tot 2 dollar per koffer of nacht
• valetboys 1 tot 2 dollar voor iedere keer dat de auto opgehaald wordt
• gidsen 2 tot 5 dollar
• conciërges per verleende dienst 1 tot 5 dollar

Onze auteur Patrick heeft een goed artikel geschreven over fooien op reis. Hier lees je uitgebreide info over fooien en een aantal belangrijke tips omtrent het geven van fooi.

Geld

De officiële munteenheid in Utah (en elders in de Verenigde Staten) is de Amerikaanse dollar (USD / $). Een dollar bestaat uit 100 cents. er zijn munten van 1, 5, 10 en 25 cent. Daarnaast zijn er bankbiljetten van 1, 5, 10 20, 50 en 100 Amerikaanse dollars. Er zijn ook nog $ 2 biljetten in omloop, maar het is een zeldzaamheid dat je die nog tegenkomt. De grootste bankbiljetten ($ 50 en $ 100) zijn niet handig om te gebruiken. Er zijn voldoende plekken die geen grotere biljetten dan $ 20 aannemen uit angst dat er sprake is van vals geld.

TIP: Wisselkoers berekenen en dollars bestellen

Wil je de huidige wisselkoers van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro berekenen? Gebruik dan de valutacalculator van GWK Travelex. Je ziet meteen hoeveel jouw euro waard is op reis. Je kunt via de site meteen je dollars bestellen, zodat je bij aankomst in Amerika niet eerst op zoek hoeft te gaan naar een geldautomaat. Ook voorkom je de stress dat het te druk is bij de geldautomaat, er geen geld in zit of je bankpas geweigerd wordt. Een vervelend feit is dat geldautomaten bij opnames in het buitenland vaak beperkt zijn in het maximumbedrag dat je per dag op kunt nemen. Dat is meestal een equivalent van ongeveer 250 tot 350 euro.

Bereken hier de wisselkoers van de euro tegen de dollar en bestel je geld eventueel direct online

Je kunt op heel veel plekken met creditcard betalen. In Amerika is dat de normaalste zaak van de wereld. Er zijn echter ook plekken waar je niet met creditcard kunt betalen. Je ziet dan vaak wel een bord met ‘CASH ONLY’ staan. Dit gebeurt vooral bij parkeerterreinen (zou het iets met zwart geld te maken hebben?). Bij winkels wordt er steeds vaker een minimumbedrag gehanteerd als je met creditcard wilt betalen.

Gezondheid

De kosten van de gezondheidszorg zijn in de Verenigde Staten vaak hoger dan in Nederland. Er is dus een redelijke kans dat onze standaard zorgverzekering niet alle medische kosten in Utah dekken. Het afsluiten van een reisverzekering met dekking van medische kosten is daarom eigenlijk een ‘must’ als je naar Amerika reist. Het komt niet zelden voor dat je een aantal standaard behandelingen, consult en medicijnen eerst zelf voor moet schieten.

Ben je in directe medische nood dan moet je het algemene alarmnummer 911 (gratis) bellen. Is er geen noodsituatie dan ga je in eerste instantie naar een huisarts. In de Verenigde Staten vind je die als ‘general practitioner’ of ‘physician’. Je kunt er eentje via internet zoeken, maar je kunt natuurlijk ook de receptie van je hotel of motel vragen waar je de dichtstbijzijnde arts of dokterspost kunt vinden.

Specifieke gezondheidsrisico’s voor Utah zijn:
– Door de hitte in de zomer kan uitdroging een probleem zijn, met eventueel een zonnesteek tot gevolg. We kunnen niet duidelijk genoeg melden dat voldoende drinken een must is als je op pad gaat in Utah, vooral in de hete zomermaanden.
– Insecten, slangen en allerlei wilde dieren kunnen je in de problemen brengen. Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van wat je moet doen bij een beet, steek of confrontatie.
– De zon is gemeen fel, vooral in de zomer. Bescherm je goed tegen de schadelijke UV-stralen om schade op korte en lange termijn te voorkomen.Hoogtes

Als je in Utah op vakantie gaat dan krijg je te maken met hoogteverschillen en de mogelijke bijbehorende verschijnselen. Gemiddeld liggen de meeste bestemmingen binnen Utah op een hoogte tussen de 1500 en 2000 meter boven de zeespiegel, maar er zijn ook plekken die hoger liggen. Sommige wintersportgebieden gaan richting de drieduizend meter of daar overheen. Dat betekent dat je lichaam meer moeite heeft om zuurstof op te nemen. Gezonde mensen met een goede conditie kunnen daar ook last van hebben. Vaak scheelt het als je vrij geleidelijk naar hogere hoogtes gaat. Wie de dag na aankomst per vliegtuig direct naar de drieduizend meter gaat die zal veel sneller hinder ondervinden.

Deze verschijnselen zijn overigens niet hetzelfde als hoogteziekte. Hoogteziekte bouwt zich op, waarbij afdalen de enige snelle remedie is.

hoogtes

Internet en telefonie

Communicatie is onontbeerlijk in de hedendaagse maatschappij. Telefonie en vooral internet voorzien prima in die behoefte. Vooral op reis zijn internet en de telefoon belangrijke middelen om contact te houden met het thuisfront, te navigeren, onderweg dingen te regelen en om in geval van nood contact op te kunnen nemen met hulpdiensten.

Op redelijk veel plekken in Utah kun je gebruik maken van het mobiele netwerk om te telefoneren en online te gaan. Dit is met een Nederlands abonnement aanzienlijk duurder dan wanneer je in Nederland of de Europese Unie bent. Dat komt door de roamingtoeslagen die geheven worden. Bij verschillende providers kun je zogenaamde buitenlandbundels aanschaffen waarmee je binnen een bepaalde periode een x-aantal Mb’s aan data kunt gebruiken en soms ook een x-aantal minuten kunt bellen.

Als je redelijk wat aan data wilt gebruiken en ook volop wilt bellen, dan is het aan te raden om een Amerikaanse SIM-kaart te kopen. Die zijn er in verschillende soorten en maten. Met de duurste (rond de honderd euro) kun je een maand onbeperkt internetten en bellen in Amerika. In vergelijking tot de kosten die je met je eigen abonnement zou maken is dat vaak een stuk voordeliger.

Wi-fi is ideaal voor wie voordelig gebruik wil maken van internet. Op heel veel plekken in Utah zul je gratis gebruik kunnen maken van een wifi-netwerk. Vaak moet je wel even vragen naar het wachtwoord. Als klant van een hotel, bar of restaurant krijg je die in de regel meteen.

Maten, gewichten en temperaturen

In Amerika werkt men niet met het metriek stelsel. Dat betekent mijlen in plaats van kilometers, ounces en pounds in plaats van kilogrammen en temperaturen in graden Fahrenheit in plaats van Celsius.

Op deze wikipedia-pagina kun je alle maten van vallend onder de ‘United States customary units’ bekijken en zien hoe je ze om moet rekenen naar het SI-stelsel (Internationale Stelsel van Eenheden).

Als je van ℉ naar ℃ om wilt rekenen dan moet je 32 van de temperatuur aftrekken en dat resultaat delen door 1,8.

Een mooi rekenbeeld is 50℉:
50 min 32 = 18
18 gedeeld door 1,8 = 10
Als het 50℉ is, dan is het dus 10℃.

Als je gaat autorijden dan zul je vooral met mijlen en yards te maken krijgen. Een mijl is 1,609344 kilometer. Voor het gemak reken je met een vermenigvuldigingsfactor van 1,6. Een afstand van 10 mijl is ongeveer 16 kilometer en een maximumsnelheid van 60 mijl per uur betekent een limiet van ongeveer 96 kilometer per uur. Vooral voor afslagen zie je vaak ook de lengteaanduiding ‘yards’ of afgekort ‘yd’ staan. Een yard is omgerekend 91,44 meter. Als je een bord ziet staan met ‘Next exit in 400 yards’ dan is dat over bijna vierhonderd meter.Openingstijden

In Utah zijn er geen vaste openingstijden voor de winkels. Iedere winkelier bepaalt zelf de openingstijden. In en rond het religieuze Salt Lake City zijn redelijk wat winkels op zondag gesloten. Ook elders in Utah kun je op zondag voor een gesloten deur staan.

Nationale parken zijn meestal dagelijks geopend, ook tijdens feestdagen. Musea zijn tijdens sommige feestdagen gesloten. Daarnaast wordt er soms een wekelijkse rustdag gehanteerd.

Taal

De officiële taal en gangbare spreektaal in Utah is Engels. Als toerist zul je met vrijwel iedereen in het Engels kunnen communiceren. Het Utah Engels dat vooral door de Mormonen gesproken wordt is een mix van het Engels dat in de noordelijke staten en in de centrale delen van de VS gesproken wordt. Kenmerkend is het verwisselen van klinkers dat geregeld gebeurt. Zo worden ‘farm’ en ‘barn’ uitgesproken als ‘form’ en ‘born’ en klinkt de uitspraak van ‘form’ juist weer als ‘farm’.

Tijdsverschil

Als je naar Utah reist dan krijg je te maken met een aardig tijdsverschil. In Utah is het meestal 8 uur vroeger dan bij ons. Het tijdsverschil geldt zowel voor de zomertijd als voor de wintertijd. Er zijn echter twee korte periodes waarin het tijdsverschil geen 9 uur bedraagt en dat komt omdat de Amerikanen er net iets andere data op na houden voor de aanvang van de zomertijd en de wintertijd.

De zomertijd start bij ons op de laatste zondag van maart. In Utah begint die de tweede zondag van maart. Dat betekent dat tussen de tweede en laatste zondag van maart het tijdsverschil slechts 8 uur is.
Dit geldt ook voor de periode tussen de laatste zondag van oktober (start wintertijd Nederland) en de eerste zondag van november (start wintertijd Verenigde Staten).

Je kunt het tijdsverschil goed terugzien op je vliegtickets of vluchtbevestigingen. Omdat hier de vertrek- en aankomsttijden in lokale tijden aangeduid staan, lijkt het alsof je een erg korte reis naar Amerika hebt en een erg lange terugvlucht naar Nederland.

Veiligheid

Utah is een vrij veilige bestemming. Dat betekent niet dat een vakantie naar Utah geheel zonder risico’s is. Je kunt er te maken krijgen met natuurrampen, extreme weersomstandigheden, gevaarlijke dieren, maniakken op de weg en mensen die het gemunt hebben op jouw geld of waardevolle spullen. Daarin is Utah eigenlijk een vakantiebestemming zoals alle anderen. Houd lokaal nieuws in de gaten voor eventuele calamiteiten. Zorg dat je op de hoogte bent van de gemiddelde klimaatgegevens van je bestemming en volg de weerberichten ter plaatse. Op basis daarvan kun je je voorbereiden als dat nodig is. In dunbevolkte gebieden is het bij warm tot heet weer zeker aan te raden om veel water aan boord van je auto te hebben.

Om te voorkomen dat je bestolen wordt moet je oppassen met het zichtbaar dragen van dure juwelen, camera’s en horloges. Zorg ervoor dat je mobiele telefoon niet half uit je kontzak steekt als je op straat rondloopt en dat je geld onbereikbaar is voor grijpgrage handen. En mocht je op de een of andere manier toch slachtoffer worden van een misdrijf, doe dan altijd aangifte bij de politie.