Plaatsen in Utah

Utah is een vrij grote staat, maar telt relatief weinig grote steden. Eigenlijk is Salt Lake City de enige echt grote stad binnen Utah. Deze hoofdstad van de staat telt zelf ruim tweehonderdduizend inwoners, maar als je de voorsteden zoals West Vally City, Sandy en West Jordan meepakt dan passeer je ruim de grens van één miljoen inwoners binnen het gehele grootstedelijk gebied. Uiteindelijk woont bijna de helft van alle inwoners van Utah in en rond Salt Lake City.

Op deze pagina beschrijven we de belangrijkste en meest interessante steden en dorpen van Utah. We hebben hierbij mede gekeken naar welke plaatsen een bijzonder verhaal hebben, een belangrijke rol spelen binnen hun regio of voor toeristen erg interessant kunnen zijn.St. George

St. George is een stad in de Amerikaanse staat Utah aan de Interstate 15 van Las Vegas naar Salt Lake City, vlakbij het driestatenpunt Utah, Arizona en Nevada. De stad ligt in het noordoosten van de Mojave woestijn en vlakbij verschillende nationale parken. Ze werd ook verschillende keren genoemd als snelst groeiende stad van Amerika en kreeg de titel van een van de veiligste plaatsen om te wonen en ook een van de beste steden voor bedrijven. Maar dat alles is niet waarom de stad zo bekend is. St. George is vooral bekend, zelfs berucht, omwille van een atoomproef die in 1953 werd uitgevoerd. Militairen werden blootgesteld aan de explosie als test, en velen van hen stierven aan stralingsziekten en kanker. Er werd rond die tijd ook een John Wayne film opgenomen vlakbij, The Conqueror, en verschillende acteurs en crewleden stierven eveneens aan kanker omwille van de straling. Maar geen zorgen, de stad is al lang weer volledig veilig en de stad is sinds die tijd enorm gegroeid tot een mooie, groene metropool.

Salt Lake City

De hoofdstad van Utah, Salt Lake City, is eveneens de stad met de meeste inwoners in de staat: bijna 200.000 inwoners in het centrum en meer dan een miljoen in het volledige grootstedelijk gebied. De stad krijgt zijn naam van het Great Salt Lake, een groot zoutmeer – zoals de naam al zegt. Dat is het grootste zoutmeer in het westelijk halfrond, gemiddeld zo’n 4.000 km2 groot. In 1847 werd Salt Lake City gesticht door volgers van de LDS Kerk, de Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints, ook wel gekend als de Mormoonse kerk. De eerste transcontinentale spoorlijn en snelwegen lopen door Salt Lake City, waardoor het de bijnaam “Kruispunt van het Westen” kreeg. In de zomer kan het erg warm worden in Salt Lake City, maar de winters zijn koud en dan sneeuwt het vaak. Toeristen trekken dan ook vaak in de winter naar de stad om te gaan skiën en andere wintersporten te beoefenen – vooral sinds 2002 toen de Winter Olympische Spelen er doorgingen.

Meer info over Salt Lake City

Salt Lake City

Ogden

Amerika, Canada en Engeland tellen verschillende steden met de naam Ogden, maar de grootste is Ogden in de Amerikaanse staat Utah. Op zo’n 16 km ten oosten van het Great Salt Lake en 60 km ten noorden van Salt Lake City, ligt deze zevende grootste stad van Utah. Het was in de 19de eeuw een belangrijk knooppunt van verschillende spoorwegen, en vandaag de dag draait de economie er nog steeds op goederenvervoer per spoor en de daaruit volgende handel en nijverheid. De stad werd gesticht in het midden van de 19de eeuw (een paar jaar voor de aanleg van de eerste sporen) en is jarenlang de tweede grootste stad van Utah geweest. Daardoor kent de stad een rijke geschiedenis en vind je vele prachtige historische gebouwen terug in het centrum en daarbuiten. Bovendien liggen ook de Wasatch bergen vlakbij de stad, de ideale locatie voor wandelaars die van trektochten in een bergachtige omgeving houden. Daarnaast kan je er ook fietsen, bergbeklimmen en in de winter zelfs skiën.

Cedar City

Iets meer dan 30.000 noemen Cedar City hun thuis, op 400 km ten zuiden van Salt Lake City en zo’n 250 km ten noorden van Las Vegas. Ski-resorts, talrijke sportfaciliteiten, een universiteit en verschillende festivals brengen de mensen naar Cedar City. Zo trekt het Shakespeare festival elk jaar 120.000 bezoekers aan, maar ook festivals voor vee, muziek, klassieke auto’s en films worden hier georganiseerd. Dan heb je nog de rodeo, de Kerstparade en de zomersport competities. En dat alles in een prachtige omgeving! Net buiten de stad kan je genieten van panoramische vergezichten over dennenbossen en rode rotsen. Het Dixie National Forest ligt vlakbij, waar je kan vissen, kamperen en wandelen. Maar je kan er evengoed fietsen, mountainbiken, skiën en met sneeuwscooters rijden. En wil je met het hele gezin gaan wandelen? Dan moet je bij de Cascade Falls zijn! Een korte wandeling door het typisch rode zand van Utah die eindigt aan een waterval. Durvers kunnen in het water springen en de kleine grot achter de waterval verkennen.Provo

Provo is de derde grootste stad van de Amerikaanse staat Utah, met zo’n 115.000 inwoners. Zo’n 90% van de inwoners zijn christenen en de overige 10% is Mormoons. Je vindt hier dan ook de Brigham Young University, een privé-universiteit van de Mormonen, en het grootste opleidingscentrum voor Mormoonse missionarissen. Y Mountain, een van de toppen van de Wasatch Range bergen torent boven de stad uit. Vanuit deze bergen komen wilde herten en soms zelfs poema’s en elanden soms naar beneden, de stad in. In deze bergen is het gezellig wandelen en vissen, maar ook skiën. De koude winters brengen namelijk ook veel sneeuw mee! In de zomer stijgen de temperaturen wel tijdens de zonnige, warme maanden. In juli is Provo elk jaar gastheer van het America’s Freedom Festival, een patriottisch feest dat de Amerikaanse waarden van familie en vrijheid viert. Het hoogtepunt van dit festival is het Stadium of Fire, een van de grootste Fourth of July feesten in Amerika, dat plaatsvindt in het stadium op de Brigham Young University Campus.

Moab

Moab is een stad in het zuidoosten van Utah met iets meer dan 5.000 inwoners. De belangrijkste trekpleisters zijn de vlakbij gelegen Arches en Canyonlands nationale parken want veel toeristen gebruiken daarvoor Moab als uitvalsbasis. Daarnaast trekken ook de vele mountainbike parcours volk aan, evenals de jaarlijkse Moab Jeep Safari tijdens het paasweekend. Tijdens deze 9-dagen lange safari testen 4-wielers het ruige terrein in en rond Moab, Utah. Als we terugkijken in de geschiedenis van de stad, zien we dat het begin 19de eeuw een belangrijk handelsknooppunt was aangezien de Colorado Rivier hier de Oude Spaanse Route kruiste. Eind 19de eeuw verliest de stad deze status, want de handelsroutes worden verlegd met de aanleg van de spoorweg op 60km van Moab. Na de handels- en landbouw economie, wordt overgeschakeld op de mijnindustrie wanneer uranium en vanadium er ontdekt worden begin 20ste eeuw. Opnieuw kent Moab voorspoed en groeit de populatie met 500%, maar na de Koude Oorlog verdwijnt dit weer allemaal. Sinds de jaren 1970 draait de lokale economie vooral op toerisme, mede dankzij de John Ford films Wagon Master en Stagecoach die hier opgenomen zijn.

Meer info over Moab

Moab

Brigham City

Ten westen van de Wellsville Mountains vinden we Brigham City, een stad met die gekend staat voor … perziken! Elk jaar houden zij de Peach Days in september, het weekend na Labor Day. Dit festival wordt al georganiseerd sinds 1904 en trekt elk jaar zo’n 35.000 bezoekers aan. Het hele weekend lang worden er allerlei activiteiten georganiseerd: een autoshow, een 10k loopwedstrijd, een Miss Brigham City verkiezing, een softball toernooi, theateroptredens, een grote parade, een kermis, een foodtruck festival en nog veel meer. Brigham City werd op vraag van Brigham Young gesticht in 1853 door Lorenzo Snow, nadat Mormoonse pionier William Davis het gebied verkende in 1850. De stad krijgt de naam: Box Elder. In 1869 werd de stad herdoopt tot Brigham City, ter ere van Brigham Young zelf. Hij was van 1847 tot 1877 de tweede leider van de Mormoonse Kerk en gaf vlak voor zijn dood in 1877 zijn allerlaatste preek in deze stad. Nog steeds is de Mormoonse kerk hier erg aanwezig, 80% van de iets meer dan 17.000 inwoners zijn Mormonen.

Springdale

Springdale is een erg populaire naam voor steden in Amerika, maar hier hebben we het over het kleine stadje Springdale in de staat Utah. In 1862 werd Springdale gesticht door Mormoonse boeren die het naburige Northrop verlieten na grote overstromingen. Tegenwoordig is deze kleine stad van 12 km² en zo’n 500 inwoners vooral bekend als de toegangspoort tot het Zion National Park. Het toerisme dat daaruit voortkomt is dan ook de belangrijkste bron van inkomsten en je vindt er accommodaties, winkels, restaurants en een bezoekerscentrum. De Zion Canyon Scenic Drive vertrekt vanuit Springdale en gidst je zo’n 10 kilometer lang via een kronkelweg naar prachtige uitzichten en de start van verschillende wandelroutes. Alleen de gratis shuttlebussen mogen deze weg nemen, ze vertrekken elke 10 minuten. Je moet dus parkeren op de vele parkings vlakbij de ingang, en dan verder met de shuttlebus. De eerste stop van die shuttlebus is het Zion National Park bezoekerscentrum, gevolgd door het Zion Human History Museum. In totaal ben je van heen en terug zo’n anderhalf uur onderweg met de shuttlebus.

Springdale