Vakantie in Utah

Nederlanders die naar Utah reizen dien doen dat hoofdzakelijk voor één doel: vakantie vieren. Utah behoort tot de meest geliefde staten van Amerika, wat vooral te danken is aan de indrukwekkende natuurparken en bijzondere natuurfenomenen die je hier kunt bezoeken. Een bezoek aan Utah is prima te combineren met het reizen naar andere staten zoals Nevada, Colorado, Arizona en ook California. Utah past prima binnen verschillende reisschema’s. Wie een rondreis maakt door het zuidwesten van Amerika waarbij California inbegrepen is, die pakt vooral een kleiner deel van Utah mee als dat mogelijk is binnen de geplande reisduur. Zion National Park en Bryce Canyon worden vaak ‘meegepakt’.

Reizen naar Utah

Er zijn vanuit Nederland twee manier om naar Utah te reizen. De snelste manier is om in het vliegtuig te stappen en op een luchthaven in Utah uit te stappen. De enige luchthaven in Utah waar je vanuit Nederland rechtstreeks op kunt vliegen is die van Salt Lake City. Je kunt met KLM of met hun partner Delta Air Lines rechtstreeks vanaf Schiphol naar Salt Lake City International Airport (IATA-code SLC) vliegen. Verder kun je met verschillende luchtvaartmaatschappijen met een overstap naar Salt Lake City vliegen.

Een andere manier om naar Utah te reizen is over de weg via een andere Amerikaanse staat. Dat gebeurt vooral veel bij mensen die een rondreis door Amerika maken. Zo zijn Los Angeles, San Francisco en Las Vegas populaire steden om naartoe te vliegen voor een rondreis door het zuidwesten van Amerika. Je kunt vervolgens met een huurauto of camper door de betoverende landschappen van de Verenigde Staten reizen. Als je de afstanden te groot vindt en stukjes ‘over wil slaan’, dan is er de optie om gedeeltes van de rondreis met binnenlandse vluchten op te lossen.Vliegen naar Utah

De grootste luchthaven van Utah is Salt Lake City International Airport. Meer dan 95% van de Nederlanders die per vliegtuig naar Utah reizen landen op dit vliegveld. De afstand tot Amsterdam bedraagt hemelsbreed ongeveer 8000 kilometer. Dat betekent in de praktijk ongeveer tien uur vliegen. De terugweg kan door wind in de rug iets korter duren als er in een gunstige lijn gevlogen kan worden. De prijzen van rechtstreekse vluchten vanaf Amsterdam naar Salt Lake City beginnen zo rond de 500 tot 600 euro voor een retourticket. Gemiddeld genomen betaal je zo’n 700 tot 800 euro voor een retourtje Amsterdam-Salt Lake City. In vakantieperiodes kunnen deze prijzen hoger liggen.

Er zijn twee regionale luchthavens waar je op kunt vliegen: Cedar City Regional Airport en St. George Regional Airport. Deze vliegvelden hebben geen internationale verbindingen, maar wel met een aantal Amerikaanse steden waaronder het veel grotere Salt Lake City International Airport.

Let op je overstaptijd

Als je vliegtickets naar Amerika boekt dan moet je erop letten dat je geen te krappe overstaptijd hebt. Je moet bij de eerste aankomst in de Verenigde Staten door de migratie en door de douane. Soms moet je ook nog van terminal wisselen (international naar domestic) en het kan voorkomen dat je je bagage op moet pikken van de band en opnieuw in moet checken.

Je kunt je voorstellen dat een overstaptijd van een uur te weinig zal zijn. Er moet dan zoveel meezitten en dan nog is het amper te doen. Ons advies is om een minimale overstaptijd van 3 uur te hanteren voor je vlucht met overstap in Amerika. Dat geeft nog geen enkele garantie dat je je aansluitende vlucht haalt, want vertraging eventueel gecombineerd met drukte bij de migratie kan ervoor zorgen dat je alsnog krap komt te zitten in de tijd. Je verkleint de kans op het missen van een vlucht wordt zo wel een stuk kleiner.

Reisvoorbereiding

Een reis naar Utah vraagt om de nodige voorbereiding. Je reist immers naar Amerika en dat betekent dat je een aantal zaken moet regelen voor je aan je vakantie begint:
– Reis je met een Nederlands paspoort naar San Francisco? Dan heb je een ESTA nodig als je geen visum voor Amerika hebt. Een ESTA is een elektronische toelating tot het land. Je moet je ESTA op tijd aanvragen, bij voorkeur minstens 72 uur voor vertrek.
– Om geld op te kunnen nemen in Amerika moet je bankpas op ‘wereldprofiel’ staan. Regel dit voor je vertrek.
– In Utah werkt men met Amerikaanse stopcontacten, waar Nederlandse stekkers niet in passen. Je hebt daarom een adapter of wereldstekker voor Amerika nodig om je apparatuur te kunnen gebruiken.
– Vanwege de hoge ziektekosten in Amerika is een reisverzekering met dekking voor ziektekosten eigenlijk een must. Kijk ook of er een verhoogde dekking is voor aansprakelijkheid in Amerika.
– Als je in de natuur gaat wandelen dan doe je dat bij voorkeur op goede dichte wandelschoenen. Om blaren en andere ongemakken te voorkomen kun je eventuele nieuwe wandelschoenen het beste ruim voor je vertrek naar Utah aanschaffen en ze alvast inlopen, zodat je voeten kunnen wennen aan de nieuwe schoenen.
– Kijk voor vertrek wat de kosten via jouw mobiele provider zijn voor het bellen, gebeld worden en internetten via je mobiel in Amerika. Waarschijnlijk is het een stuk voordeliger om een Amerikaanse SIM-kaart aan te schaffen en die te gebruiken tijdens je verblijf in Utah. Je kunt deze tijdelijke SIM-kaarten vooraf al in Nederland kopen.

reisvoorbereiding

Met een auto op pad

Amerika is misschien wel de vakantiebestemming bij uitstek om met de auto te verkennen. Een goed wegennetwerk. lage brandstofkosten en relatief grote en comfortabele huurauto’s maken van autorijden in Amerika een klein feestje voor wie daar van houdt. Prachtige autoroutes door geweldige landschappen liggen op je te wachten. Denk hierbij aan de Highway 12 Scenic Byway die zo divers is qua landschappen dat deze route ook wel de ‘A Journey Through Time Scenic Byway’ noemen. Dit is slechts een voorbeeld van wat je te wachten staat als je Utah met de auto gaat verkennen.

Het autorijden verschilt amper van hoe we in Nederland rondrijden. Het meest positieve verschil is dat er in Utah veel minder verkeersdrukte heerst. Natuurlijk kan het in en rond een grote stad als Salt Lake City wel drukker zijn. Wij vinden autorijden in Utah en veel andere plekken in de VS gewoonweg relaxter dan in Nederland. De regels wijken niet zoveel af.

Dit zijn een enkele voorbeelden van verschillen in verkeersregels:
– Inhalen doe je in principe links, maar rechts inhalen mag ook als je tenminste twee rijstroken in dezelfde rijrichting hebt.
– Bij een rood stoplicht mag je rechts gewoon doorrijden, mits je dat voorzichtig doet en het verkeer dat wel groen licht heeft niet hindert. Als er een bord ‘No turn on red’ staat dan is het niet toegestaan on rechtsaf te slaan bij rood licht.
– Links parkeren mag alleen op eenrichtingswegen.
– Op bruggen mag je nooit stilstaan.
– Op T-splitsingen dient de bestuurder op de weg die daar eindigt, voorrang te geven aan verkeer op de doorgaande weg.
– Het maximale alcoholpromillage bedraagt 0,8 promille. Jongeren onder de 21 jaar mogen geen druppel alcohol op hebben.

met een auto op pad

Auto huren

Als je een auto wilt gaan huren in Utah dan raden wij eigenlijk altijd aan om deze vooraf te reserveren. Dat is vrijwel altijd goedkoper dan ter plaatse te regelen en je hebt op dat moment meer keuze. Het belangrijkste is misschien wel dat je vooraf duidelijk ziet wat de voorwaarden zijn. Bij het huren van een auto moet je proberen niet alleen naar de prijzen te kijken, maar vooral naar hoe het zit met verzekeringen, extra’s en uitsluitingen.

Ons advies is om gebruik te maken van een Nederlandse verhuursite die de regels duidelijk toont op de website, zodat je een eerlijke vergelijking kunt maken en niet voor onaangename verrassingen ter plaatse komt te staan. Wij gebruiken al jarenlang twee verhuursites: Easyterra en Sunny Cars. Beide goed in wat ze doen, maar wel ieder met zijn eigen kwaliteiten. Beide sites werken samen met bekende autoverhuurders zoals Alamo, Dollar, Hertz en Avis als leveranciers van de huurauto’s.Camper huren

Met een camper sla je twee vliegen in één klap: je hebt een auto en accommodatie in één. Een camper, of RV (‘Recreational Vehicle’) zoals ze het in Amerika noemen, is een heerlijk vervoermiddel voor wie in alle vrijheid rond wil reizen. Je bent niet afhankelijk van hotels/motels en restaurants. Je kunt immers op vrijwel iedere plek waar je wilt stoppen om lekker te picknicken en je kunt overnachten in de natuur. Vooral op een bestemming zoals Utah, waar je maar liefst 5 nationale parken vindt, is een camper de ultieme manier om vakantie te vieren. Verspreid door de staat Utah zijn er voldoende kampeerplekken en campings te vinden.

Bekijk camperreizen in Utah via Travelhome

camper huren

Ga vroeg de parken in

Om nationale parken en staatsparken te bezoeken moet je entree betalen. De bedragen die je betaalt kunnen tijdens een rondreis door Utah (en andere staten) flink oplopen als je meerdere parken bezoekt. De oplossing hiervoor is de ‘America the Beautiful-National Parks and Federal Recreational Lands Pass’. Deze jaarpas geeft je een heel kalenderjaar recht van toegang tot bijna alle nationale en staatsparken. De pas geldt per auto. Als je een park binnenrijdt waar normaliter per persoon betaalt moet worden, dan geldt er een limiet van 4 volwassenen (vanaf 16 jaar) per auto.

De ‘America the Beautiful-National Parks and Federal Recreational Lands Pass‘ schaf je aan bij de eerste de beste plek waar je een park bezoekt. Hij is niet-overdraagbaar. Online aanschaffen kan ook, maar dan moet je de jaarpas naar een adres in de Verenigde Staten laten sturen en hem daar oppikken, bijvoorbeeld bij je eerste hotel na aankomst in Amerika.

Jaarpas voor de nationale parken

In het hoogseizoen kan het erg druk zijn in de nationale parken van Utah. Vooral topparken zoals Zion, Bryce Canyon en Arches hebben hier veel ‘last’ van. Met name op de populairste plekken kunnen parkeerplaatsen snel vol geraken en op bepaalde wandelroutes wordt het in de loop van de dag ook erg druk. Onze tip is om voor de belangrijkste hoogtepunten zo vroeg mogelijk het park in te gaan. Probeer zo dicht mogelijk bij de entree of juist in het park zelf te overnachten, sta op tijd op en probeer rond een uur of zeven in de ochtend uiterlijk op pad te gaan. Als je dan direct naar de topplekken gaat dan heb je grote kans dat je de drukte voor bent.

In sommige parken kun je tijdens het hoogseizoen beter met de gratis transferbussen van het betreffende park meerijden. Die stoppen op de belangrijkste plekken. Dankzij deze shuttlebussen ben je niet afhankelijk van parkeerplekken binnen de parken.

jaarpas voor de parken