Het weer in Utah

Op het moment dat je naar Utah reist dan kun je met verschillende klimaten en weertypes te maken krijgen. Het landschap en de ligging hebben invloed op het weer in Utah. Zo zorgt de ligging vrij ver landinwaarts en de aanwezigheid van bergketens voor redelijk wat droge gebieden. De temperaturen in Utah zijn vrij extreem. Zo kan het in de winter koel tot zeer koud zijn, terwijl het in de zomer in vrijwel heel de staat warm tot heet is. De enige uitzondering hierop zijn de bergpieken en de hoger gelegen bergvalleien.

Als je naar de Köppen-Geiger klimaatclassificatie kijkt dan zie je dat vrijwel alle klimaattypes met uitzondering van de tropische klimaten voorkomen. In de bergachtige gebieden overheersen de landklimaten (D-klimaten) met op de hoogste pieken het koele subarctische klimaat en het toendraklimaat. In de lager gelegen gebieden heersen er vooral de warmere droge klimaten. Vrij grote gedeeltes van Utah bestaan uit woestijn en vooral steppe.Droogte

Een groot deel van Utah is droog tot zeer droog. Dat komt vooral omdat de Sierra Nevada in California een blokkade vormt voor, waardoor vochtige depressies vanuit de Grote Oceaan moeite hebben om Utah te bereiken. De regen moet daarom vooral vanuit andere richtingen komen. Wie de kaart van de Verenigde Staten bekijkt die zal begrijpen dat regenfronten een lange afstand af moeten leggen voordat ze vanaf zeeën of oceanen tot in Utah terecht kunnen komen. De regen die valt in Utah ontstaat vooral door verdamping en verzadiging van de lucht.

De meeste laaglanden van Utah hebben een jaarlijkse neerslagsom die onder de 300 millimeter per jaar ligt. Het droogste gebied van de staat is de Great Salt Lake Desert. Hier valt jaarlijks ongeveer 120 tot 200 millimeter neerslag.

De meeste neerslag valt in de winter. In de zomer is de kans op serieuze neerslag in de meeste gebieden binnen Utah klein. Omdat de temperaturen in de wintermaanden flink kunnen dalen valt een redelijk grote hoeveelheid van de neerslag in de vorm van sneeuw. In de berggebieden kan dat zorgen voor soms wel meters sneeuw per seizoen. Ook in de lager gelegen gebieden kan het sneeuwen in de winter. Zo is het niet ongebruikelijk dat Salt Lake City, waar het in de zomer gemakkelijk 40 graden Celsius kan worden, in de winter bedekt is door een mooie witte laag sneeuw.

weer in Utah

Tornado's

Amerika staat bekend om het vrij hoge aantal tornado’s dat er voorkomt. Utah ligt gelukkig redelijk ver weg van Tornado Alley, waar de meeste tornado-activiteit is. Dat betekent niet dat Utah helemaal vrij van tornado’s is. Gemiddeld komen er één tot twee tornado’s per jaar voor in de hele staat. Het betreft vrijwel altijd vrij lichte tornado’s die niet zoveel schade bezorgen. Binnen de ‘Enhanced Fujita scale’ gaat het meestal om EF0 of EF1 wervelwinden. Soms ontstaat er een krachtigere tornado die voor aanzienlijke schade zorgt. Op 11 augustus 1999 werd Salt Lake City getroffen door een grote EF2 wervelwind. Het resultaat was 1 dode, 60 gewonden en ongeveer 170 miljoen dollar aan schade.

Twintig jaar later was het weer raak. Op 7 mei 2019 sloeg een tornado van de op één na hoogste categorie (EF4) toe. Ook dit keer was het Salt Lake City dat getroffen werd. De schade was enorm: 32 doden, 764 gewonden en een totaal schadebedrag van ruim 2,3 miljard dollar.

Plotselinge weeromslag

Waar je rekening mee moet houden op het moment dat je gaat wandelen in de fraaie natuurgebieden van Utah is dat het weer vrij plots om kan slaan. Zo kunnen er zeer lokaal plots regen- of onweersbuien ontstaan. Als je daar niet op voorbereid bent dan kun je onaangenaam verrast worden. Wij hebben een keer een wandeling in het Capitol Reef National park afgeblazen, terwijl we niet ver meer hoefden te lopen naar het doel van de wandeling. Plots opzettend onweer op korte afstand van ons was een teken dat we maar beter terug konden lopen. Er was immers geen goede plek om te schuilen tegen de donder en bliksem die onze kant op kwam.

weeromslag

Hitte

In delen van Utah kan het in de zomermaanden flink heet worden. De woestijngebieden die bijvoorbeeld rond Moab liggen kunnen te maken krijgen met temperaturen die de veertig graden Celsius overstijgen. Gelukkig zorgt een vrij lage relatieve luchtvochtigheid er meestal voor dat de hitte draagbaar is. Als je je in gaat spannen, bijvoorbeeld door te gaan wandelen of fietsen, verlies je snel veel vocht. Neem daarom altijd ruim voldoende water mee als je op pad gaat. Dat geldt ook voor autoritten. Soms kun je gedurende lange tijd geen plek tegenkomen waar je water kunt kopen of je fles kunt vullen met drinkwater.

Hitte